Overzicht BM  m Gastenboek m Vertel verder m Contact
Andreas 

        De website met meer dan 5546 heiligen, 4226 voornamen en 8566 afbeeldingen        

WelkomHeiligenMissaalheiligenHeiligenkalenderHeiligen op naamPatronatenVoornamen SJ Meer

† ca -450  Esther van PerziŽ 


Info afbeeldingen

Feest 24 mei & 1 juli.

Volgens het Oud-Testamentische bijbelboek dat naar haar genoemd is was zij een beeldschoon Joods meisje, geboren in de Babylonische ballingschap uit de stam Benjamin. Ze werd opgevoed door de broer van haar vader Mordekai. Op een dag hoorde deze Mordekai bij toeval hoe er een aanslag op het leven van de koning werd beraamd. Hij waarschuwde de autoriteiten en de aanslag werd verijdeld.

Nadat de Perzische koning Ahasveros zijn vrouw Wasti had verstoten, viel zijn oog op Esther. Intussen had Ahasveros, opgestookt door een van zijn rijksgroten, Haman, besloten het Joodse volk uit te roeien. Op dat moment wist hij echter nog niet dat zijn geliefde Esther ook een Joodse was.

Juist in die tijd bedacht de koning, dat hij de weldoener die hem destijds het leven had gered door hem op de hoogte te brengen van de aanslag, nog nooit had bedankt. Aan zijn vertrouweling Haman vroeg hij wat hij, Ahasveros, moest doen, wanneer hij een van zijn onderdanen een welverdiende hulde brengen. Haman zat midden in de voorbereidingen om het Joodse volk uit te roeien en was ervan overtuigd, dat zijn vorst hem bedoelde. Hij opperde dus, dat zo iemand op een paard uit de koninklijke stallen rondgereden moest worden, terwijl een van de rijksgroten het bij de teugel leidde onder het luid uitroepen van huldekreten. Daarop gaf de koning hem de opdracht dit alles ten uitvoer te brengen ten gunste van Mordechai.

Dat was het moment waarop Esther aan de koning bekendmaakte, dat Haman bezig was haar, koningin Esther, de hooggeŽerde Mordechai en al hun volksgenoten om het leven te brengen. Nu beval Ahasveros, dat Haman zelf de straf moest ondergaan die hij voor de joden in petto had. Hij werd in het openbaar opgehangen.

Verering & Cultuur

Het feest van Esther wordt jaarlijks door de joden gevierd op het Poerimfeest (= lotenfeest). Het is een symbool voor het onverwoestbaar vertrouwen van de joden in de toekomst: 'Wat deren ons anti-semitisme en pogroms? Wij sterven niet!' Het is een groots carnaval-achtig feest met veel plezier, cadeautjes en verkleedpartijen. Gegeten worden er Hamansoren.

[014; 103; 105; 111a; 122; 370/6p:132; 500; Dries van den Akker s.j./2000.05.06]

Bronnen
  Al eens onze andere site: www.beeldmeditaties.nl bezocht?

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 10 aug 2010

Een greep uit wat deze website verder te bieden heeft:
VoorwoordLeeswijzerHoe wordt men heilig?VerantwoordingBronnenWoordenboek  
KerstafbeeldingenDe 12 apostelenPausenCitatenTante CatoArchiefTegelsBladwijzersNieuw
Tenslotte: een overzicht van alle hoofd- en submenu's van deze website