× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
ZENO

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Verkorte vorm van een naam die begon met 'Zen(o)-'. Op zichzelf gaat 'Zeno' terug op 'Zenon', in het klassieke Grieks de stamvorm van de naam voor de oppergod Zeus.

Kan dus bv. afstammen van 'Zenobios' = 'levend door Zeus' of 'die door toedoen van Zeus het leven heeft gekregen'; of van 'Zenodoros' = 'Geschenk van Zeus' enz.

Bijzonderheden

Zeus in de mythologie

Zeus in de Griekse mythologie
Zoon van Cronos en Rhea. Meteen na zijn geboorte wilde zijn vader hem net als zijn andere kinderen verslinden. Zijn moeder wist hem te redden door haar echtgenoot een steen te geven met doeken omwikkeld. Hij werd stiekem grootgebracht in een grot op het eiland Kreta. Eenmaal volwassen stootte hij zijn vader van de troon, overwon de Titanen en Giganten en huwde zijn zuster Hera. De heerschappij over de zeeën schonk hij aan zijn broer Poseidon en over de onderwereld aan zijn broer Hades. De Griekse godenwereld werd geboren uit Zeus' verbintenissen met Hera, Leda, Demeter en nog (vele) anderen. Zijn voornaamste heiligdommen bevonden zich te Dodona, waar hij zijn wil aan de orakels bekend maakte door het ruisen van de heilige eik, en te Olympia waar om de vier jaar de beroemde spelen werden gehouden. In het gewone leven werd hij vooral vereerd als beschermheer van het koningschap, van de stad ('Zeus Redder') en van huis en haard. Daarnaast was hij patroon van reizigers en vreemdelingen (Zeus Xenios) en van de vriendschap (Zeus Filios).

Beroemd is de Griekse filosoof Zeno van Elea († ca 450 vóór Chr.).
Hij toonde aan dat een vloeiende beweging niet beschouwd kan worden als een opeenvolging van losse stukjes (zoals bij ons het principe van de film werkt). Dat deed hij door een hardloopwedstrijd te beschrijven tussen Achilles de snelste loper van de godenwereld en een schildpad. De schildpad werd enige voorsprong gegeven. Als beweging bestaat uit losse stukjes, haalt Achilles de schildpad nooit in. Immers, wanneer Achilles aankomt op de plaats waar de schildpad is vertrokken, is de schildpad op zijn beurt iets verder gekomen. Wanneer Achilles dáár aankomt, is de schildpad wederom iets verder, enz. Op die manier geredeneerd haalt Achilles de schildpad dus nooit in...

Heiligen

Zeno van Verona
Feest 12 april

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen