× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
† ca 559  Leonardus van St-Léonard-de-Noblat

Info afb.

Leonardus van St-Léonard-de-Noblat, Frankrijk; kluizenaar (& abt?); † ca 559.

Feest (1 maart &) 6 november.

Historisch gesproken weten we alleen dat Leonardus in het zuiden van Frankrijk een kluizenaarscel bewoond moet hebben. Het is zelfs onduidelijk of hij er ook abt was.
Maar de legende weet veel meer over hem te vertellen.
Hij was ridder aan het hof van koning Clovis. Via bisschop Remigius van Reims († 553; feest 1 oktober) maakte hij kennis met de christelijke godsdienst. Hij was zo onder de indruk dat hij besloot voortaan in dienst van Christus te treden.
Hij begon het evangelie overal te verkondigen. Daarbij gebeurden vele wonderen. Vandaar dat hij - althans volgens het verhaal - tot bisschop werd gewijd. Maar hij wilde niet een bisschop zijn met een paleis en rijke kleding. Hij trok zich dus terug in een kloostertje te Orléans en vervolgens ging hij wonen in de bossen rond Limoges.
Velen kwamen daar zijn raad vragen. Sommige van de mensen die hem kwamen opzoeken, wilden niet meer weg. Zij bouwden een eenvoudig hutje bij hem in de buurt. Zo ontstond een soort van kloostergemeenschap. Hij zou als abt de leiding gehad hebben. Hij hielp de boeren in de omtrek, vooral bij veeziekten, en zelfs aanstaande moeders bij een zware bevalling. Hij had een speciale voorliefde voor de gevangenen. Door zijn tussenkomst zijn er heel wat in vrijheid gesteld. Hij liet ze daarna niet aan hun lot over, maar liet ze meehelpen bij de ontginning en bebouwing van nieuwe stukken land.

Verering & Cultuur
Hij is patroon van gevangenen, boeren en vee; in de Duits sprekende landen vooral van paarden. Hij wordt aangeroepen tegen allerlei ziekten.
Hij wordt afgebeeld in monnikskledij, vaak met de staf van de abt bij zich. Hij heeft kettingen bij zich; in Duitse gebieden zijn soms aan hem toegewijde kerken of kapellen omhangen met kettingen; die verwijzen naar het feit dat hij gevangenen bevrijdde. In Duits sprekende gebieden zijn er dikwijls paarden in zijn buurt; in andere gevallen ossen of ander vee.


Bronnen
[Ass.1977p:45; Bei.1983; Bly.1986p:217; Gri.1974p:294.356; Hlm.1994p:102; Rge.1942; Rge.1989; Rgf.1991; RR2.1640; Spt.1983; Stn.1987:t/o:48.113; Dries van den Akker s.j./2007.11.01]

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen