× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
† ca -1100  Debora Rechter

Info afb.

Debora, Rechter & Profetes in IsraŽl; Ü ca 1100 vůůr Chr.

Feest 21 september.

Zij was een profetes in de tijd dat het Hebreeuwse volk bezig was het land Kanašn te veroveren. Op dat moment woonde daar het volk der Kanašnieten. De HebreeŽn hadden veertig jaar door de woestijn gezwalkt met de belofte dat aan de overkant van de Jordaan het Beloofde Land op hen lag te wachten. Het volk werd in die tijd bestuurd door Rechters; zij spraken recht op centrale plaatsen die al in hun handen waren gevallen. Debora was de enige vrouw onder hen. Zij hield zitting onder de palm tussen Rama en Bethel (Rechters 04,05).

Zij zette Barak aan tot de strijd tegen de Kanašnieten. Die liep uit op een overwinning voor de HebreeŽn. Heel het leger van de vijand werd gedood. Alleen de koning ervan, Sisera, had weten te ontkomen. Te voet. Hij had zijn toevlucht gezocht in de tent van een zekere JaŽl, een Hebreeuwse vrouw. Zij stelde de vijandelijke koning op zijn gemak. Maar toen hij eenmaal in slaap was gevallen, sloeg zij een tentpin door zijn slapen de grond in. Dat was in die omstandigheden een heldendaad van de eerste orde. Tegelijk kwam hiermee Debora's voorspelling aan Barak uit: zij had hem gezegd dat de overwinning hem geen enkele roem zou opleveren, daar de vijandelijke koning om zou komen door de hand van een vrouw!

Eigenlijk ging de daad van JaŽl in tegen alle regels van gastvrijheid en rechtsbescherming. Desondanks zong Debora over deze gebeurtenis een triomfantelijk overwinningslied (Rechters 05).


Bronnen
[Bijbel; 500; Dries van den Akker s.j./2007.09.11]

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen