× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
† ca -1650  Benjamin Aartsvader

Info afb.

Benjamin Aartsvader, Kanašn & Egypte; Ü ca 1650 vůůr Christus.

Feest 19 december (Grieks orthodoxe kerk: tezamen met alle heiligen uit het Oude Testament).

Benjamin was de 12e en jongste zoon van aartsvader Jakob. Deze had twee vrouwen: Lea die hij lelijk vond en van wie hij eigenlijk niet hield, en Rachel op wie hij verliefd was; zij was echter onvruchtbaar.
Nadat Jakob al zes zoons had gekregen van Lea en nog eens vier van twee slavinnen, verhoorde God tenslotte ook het gebed van Rachel. Zij baarde haar man op zijn oude dag nog twee zoons, Jozef en Benjamin. De geboorte van deze laatste verliep zo moeizaam, dat Rachel er het leven bij liet. Stervende gaf zij aan haar jongste kind de naam 'Ben-oni' (= 'zoon van veel pijn'), maar zijn vader veranderde zijn naam in 'Ben-jamin' (= 'zoon van het geluk').
De jongste twee werden Jakobs lievelingetjes wat veel kwaad bloed zette bij de oudere broers. Zij verkochten Jozef aan Egyptische handelslieden, en vertelden hun vader dat hij waarschijnlijk verscheurd was door een wild beest.

Toen vele jaren later hongersnood uitbrak in Kanašn, stuurde Jakob zijn tien oudste zonen naar Egypte, want hij had gehoord dat daar een koning regeerde die voedsel had gespaard in de afgelopen jaren. Deze koning beschuldigde de broers van diefstal en spionage (inderdaad werd zijn beker gevonden in de zakken van ťťn van hen), en weigerde hen te geloven tenzij zij naar hun land terug gingen om daar hun jongste broer te halen over wie zij zojuist hadden verteld. Hun vader was ten prooi aan groot verdriet, en weigerde Benjamin aan zijn broers mee te geven. Maar de honger duurde voort en tenslotte zat er niets anders op dan door de knieŽn te gaan. Met lede ogen zag hij al zijn zoons vertrekken naar Egypte.

Daar wachtte hun een grote verrassing. De koning zette ze eerst in de juiste leeftijdsvolgorde neer, verwende Benjamin met telkens vijfvoudige porties en maakte zich tenslotte onder tranen aan hen bekend als hun verkochte broer Jozef.
Jakob werd met heel zijn hebben en houden naar Egypte gehaald om zijn laatste levensdagen in koninklijke weelde te kunnen slijten. Toen hij stierf had hij voor elk van zijn zoons een zegenspreuk. Benjamin's zegen luidde:

"Benjamin is een verscheurende wolf,
in de morgen verslindt hij zijn prooi,
in de avond verdeelt hij zijn buit."

Benjamins nakomelingen, de Benjaminieten of de stam Benjamin, kregen ruim vierhonderd jaar later na de uittocht uit Egypte, de doortocht door de Rode Zee en de woestijn, en de intocht in het Land tijdens de verdeling van het Land, het gebied toegewezen ten noorden van de stad Jeruzalem.


Bronnen
[Genesis 35-49;500; Dries van den Akker s.j./2007.11.29]

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen