× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
Naamloze journalist uit Lukas 13: 1

'Bericht van boven' (RKK ZinSpelen, Radio 5, zondag 7 maart 2010)

...speel bestand af...

Laat ik meteen maar zeggen: ik ben geen heilige. Ik ben weggelopen uit het evangelieverhaal dat vandaag in de kerk werd voorgelezen. Mijn naam doet er niet toe. Ik behoorde bij die journalisten die Jezus kwamen melden dat er een toren was ingestort, waarbij achttien doden vielen.
Wij vroegen Jezus: "Hebt u enig idee waarom God zulke dingen laat gebeuren? Waarschijnlijk hadden die mensen het verdiend, omdat ze tegen God had gezondigd?"
De reactie van Jezus zal ik nooit vergeten.
Hij zei: "Wat zit je te wroeten in het leven van een ander? Let liever op jezelf. Dat jou zoiets niet overkomt."
Daar konden we het mee doen.
Iemand merkte nog op: "Maar, meester, dat hoor je toch altijd: 'Waarom zou God dat toelaten?' Wij hebben altijd gehoord; 'God beloont het goede en Hij straft het kwade.' Dan is die ingestorte toren toch een straf van God?"
"Wat hebben jullie toch een bekrompen idee van mijn Vader. Mijn Vader is er helemaal niet op uit om zondaars te straffen met rampen. Mijn Vader besteedt juist extra aandacht aan degenen die fouten maken. Hij hoopt in hen het goede naar boven te halen."

Toen vertelde Jezus het verhaal van een kweker die een boom had waar al drie jaar geen vruchten aan groeiden.
Elk ander zou zeggen: "Weg ermee. Omhakken!"
Maar mijn Vader zegt: "Laat ik het toch nog eens een jaar proberen; nog een keertje extra mest, nieuwe aarde erop, met zorgen omringen en erbij blijven. Wie weet, geeft hij volgend jaar wél vrucht. Zo redeneert mijn Vader."
De heilige verontwaardiging die uit zijn hele houding sprak: die zal ik nooit vergeten.

Wij hierboven hebben gehoord dat jullie politieke partijen hebben die bij fout gedrag van mensen roepen: "Weg ermee."
Jezus dacht anders. Het schijnt dat jullie zelfs pastores hebben die geen sacramenten uitdelen aan zondaars. Het zal wel volgens de regels zijn, maar Jezus zei altijd dat Hij juist gekomen was voor de zondaars. Hij besteedde er extra aandacht en liefde aan, en sloot ze niet buiten.
Ik geef toe: daar kun je misschien geen landelijke politiek van maken. Maar als jijzelf fouten maakt? Zou je dan niet graag een soort Jezus tegenkomen? En hoe ligt dat dan - denkt je - bij anderen die in jouw omgeving fouten maken? Doe met een ander zoals jij hoopt dat een ander met jou doet.
Toegegeven, gemakkelijk is het niet. Dat heeft Jezus ook nooit beweerd. Hij zegt zelfs: "Dat kun je alleen maar, als het je gegeven wordt, en als je erom vraagt in je gebed."

© heiligen.net

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen