× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
MALIK

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Arabische naam: 'Koning', 'die teugels in handen houdt', 'heerser'.

Verwant aan het Hebreeuwse 'mélèk', waaruit ook de verGriekste en verlatijnste varianten zijn ontstaan: Malchos en Malchus of Malcus. Deze laatste naam is bekend uit de verhalen van Jezus (Isa). Toen Hij werd gearresteerd sloeg zijn leerling Petrus een van de soldaten, Malchus, het oor af. Jezus raakte het aan en genas het!

Varianten
Malek

Bijzonderheden

De Soennitische moslims kennen vier juridische scholen. Een daarvan was de zogeheten 'malikitische school', genoemd naar de stichter Imam Malik ibn Anas. Hij werd ergens tussen 708 en 715 geboren en hij stierf in 795.

Het oudste rechtsboek dat de Islamitische gemeenschap kent, staat op zijn naam: 'al-Muwatta'. Hij brengt daarin alle wetten en vormen van rechtspleging samen, die vanouds in gebruik waren in Medina, de stad waar de Islam ontstond. Als oude rechtsregels niet toepasbaar bleken op nieuwe situaties, volgde hij zijn eigen rechtsgevoel, dat hij echter telkens toetste aan de oudste overlevering.

De malikitische rechtspraktijk ontstond halverwege de achtste eeuw in Medina en kreeg vele aanhangers in Arabië, Noord-Afrika en Andalusië (Spanje). Tegenwoordig wordt deze school nog altijd gevolgd door Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Mauretanië, Nigeria en Centraal Afrika; alsmede in Zuid-Egypte, Soedan, Bahrein en Koeweit.

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen