× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
RISKE

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Friese variant van RICHARDA

Betekenis

De uitgang '-ke' duidt op een verkleinvorm. 'Ris-' is een verbastering van 'Riks-', waarbij de 'k' is weggevallen. Het is een sterk verkorte vleivorm, waarschijnlijk ontleend aan de kindertaal. Oorspronkelijk was het dus 'Riksje' of 'Rikske', vormen die nog steeds voorkomen. Deze naam kan dus strikt genomen teruggaan op elke vrouwennam die met 'Ric-' of 'Rik-' begon. Het is mogelijk dat de 's'-klank teruggaat op een tweede lid van de naam, waar een 's' in voorkwam (zoals het geval is met bv. Richardis, Richildis of Rictrudis). De 's' kan ook ontstaan zijn, omdat hij - vooral in het Fries - de overgang naar de verkleinvorm gemakkelijker maakt.

'Rik(s)' is een sterke verkorting van een naam die oorspronkelijk met 'Rik-' begon. Het meest waarschijnlijk is Richarda.

Vrouwelijke vorm van Richard, samengestelde Germaanse naam:
1 'Ric-', 'Rick-' of 'Rik-' = 'machtig' (vgl. 'rijk'; germ.),
2.1 '-hard' of '-hart' = 'krachtig', 'sterk'.
Dus: 'machtig door kracht' of 'krachtig door macht'.
2.2 Ook is mogelijk, maar minder wwarschijnlijk, dat het tweede lid teruggaat op '-ward' = 'bewaren', 'behoeden', 'de wacht houden': dan zou Richard betekenen 'machtige behoeder'.

Bijzonderheden

Deze naam zou sinds de 9e eeuw in Europa zijn verbreid onder invloed van keizerin Richardis, die plaatselijk als heilige werd vereerd.

De Ierse varianten Richeal, Richella en Richile gaan terug op een Keltische naam, waarvan de betekenis onbekend is.

Graaf Willem I van Holland († 1222) had een dochter die Ricardis heette; zij moet geleefd hebben ca 1210 - 1262. Zij was een tante van Graaf Willem II (1227-1256).
Tante Ricardis bezat vlakbij Delft aan de Schie even buiten de latere Rotterdamse Poort een hof of hoeve. Vanuit de hof was ten behoeve van een goede verbinding met de buitenwereld een gracht of Delft gegraven naar de Vliet bij Rijswijk, tot waar tegenwoordig de Hoornbrug ligt.
Langs dat water was op de hoger gelegen delen het plaatsje Delft ontstaan, dat in 1246, van dezelfde Graaf Willem stadsrechten had gekregen. Nagenoeg het volledige grondgebied waarop de huidige binnenstad is gebouwd, behoorde toe aan deze hof.
In 1251 wordt de hof een klooster voor Norbertijnen. Omdat graaf Willem II enkele jaren daarvóór (1247) tot Rooms koning was uitgeroepen, krijgt het klooster de trotse naam Koningsveld. Nog geen tien jaar later blijkt het een Norbertinessenklooster te zijn. De zusters hadden de zorg voor het Gasthuis dat eveneens door Vrouwe Ricardis in 1257 vanuit haar hoeve was gesticht. Het was gelegen aan de oostzijde van de huidige Koornmarkt, toen nog Nieuwe Delft geheten.
Zij is nooit heilig of zalig verklaard.

Heiligen

Richardis van Andlau
Feest 18 & 25 (bisdom Straatsburg) september

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen