× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Cora in de mythologie

Kora was in de Griekse mythologie de koosnaam voor de dochter van Zeus en Demeter, Persefone; in het Latijn: Proserpina.
Het verhaal vertelt, hoe zij met medeweten van haar vader Zeus, werd ontvoerd door Hades. Deze Hades was verliefd op haar. Maar hij was de god van de onderwereld. Dat is waar de doden naartoe gingen in het geloof van oude Grieken. En nu had hij Kora daar mee naar toe genomen.
Na lang en smartelijk zoeken kwam haar moeder, Demeter, daar achter. Zij zette alles op alles om haar dochter bij zich terug te krijgen.
Intussen echter had Persefone in de onderwereld van de vruchten daar gegeten. En dat betekende, dat zij voor altijd met de onderwereld verbonden was en er nooit meer uit kon.
Na lang aandringen van haar moeder werd er een akkoord bereikt: het ene halve jaar mocht zij bij haar moeder onder de levenden verkeren, maar het andere halve jaar behoorde zij toe aan haar geliefde Hades, de god van de onderwereld waar de doden huizen.

En zo komt het dat het de ene helft van het jaar zomer is met mooi weer, zonnig en warm: dan is Kora bij haar moeder. Maar in de winter zit ze in de onderwereld. Dan is alles koud en dood.

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen