× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
Dáire in de mythologie

Volgens sommige geleerden is Dáire dezelfde als 'de Daghdha', de oppergod van de Keltische godenwereld. De Daghdha zit er de godenvergadering voor en organiseert de godenfeesten. Hij heeft ook de belangrijkste onder-goden voortgebracht, zoals Mac Cuill, Mac Cécht en Mac Greine; vaak worden ook Bodh, Oengus en Brighid als zijn kinderen beschouwd.

Juist omdat in de mythologische verhalen Dáire vele malen wordt vermeld als stamvader, hebben sommige geleerden dus bovenstaande conclusie getrokken, dat hij dezelfde moet zijn als de Daghdha, de Vader-God. Zo worden Dáire in allerlei oude overleveringen eretitels toegedicht, waarmee wordt aangeduid, dat hij aan de basis van de beroemdste oude Keltische geslachten staat, zoals Dáire Doimhtheach, Dáire Barrach, Dáire mac Síde Boilg, Dáire mac Deadha.

Hij geldt ook als de vader van de beruchte mythologische koning Cú Roí mac Dáire. Deze Ierse vorst lag steevast om allerlei redenen overhoop met de vorsten van Ulster (blijkbaar is de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland zo oud, dat zij in de oude tijden al tot mythe is geworden).

Dáire wordt ook als de vader gezien van Dáire Sírchréachtach, die vele veroveringen in het buitenland op zijn naam heeft staan. Voor het overige lijken zijn verhalen en die van Cú Roí zoveel op elkaar, dat men soms de indruk krijgt, dat zij over dezelfde persoon vertellen.

[000;251p:71»Dagde;371»Dagda]

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen